HTML

Dumaparádé

Linkblog

2013.01.22. 08:35 btoth

Érdekességek Ausztráliáról

Mai posztomban gondoltam megosztok Veletek olyan érdekességeket, amit magyar fejjel felfogni néha igen nehéz. Vannak köztük jó és vannak kevésbé jó dolgok, hogy melyik-melyik, azt döntse el mindenki maga:

A víz a mosdóban pont fordítva folyik le, mint otthon.

Magyarországon az összes reklám azt ontja magából, hogy ásványvizet igyál, mert az az egészséges,a csapvíz koszos, meg nem jó, itt pont fordítva van. A csapvízért kampányolnak, azt idd, mert az ízletesebb, olcsóbb, és a környezetet sem károsítja. 

A metró két szintes, mint a londoni busz.

A bankkártyához semmiféle PIN kód, vagy aláírás nem tartozik bizonyos értékhatárig, mert itt fel sem merül az emberekben, hogy valaki vissza akar élni vele. 

A taxikon mindkét oldalon, sőt az utasfülkében is kamera van, és biztonsági okokból folyamatosan veszi, hogy ki ül be.

Ha már taxi - ahhoz, hogy taxizhass, egy egyszeri vállalkozóit kell kiváltanod, ami nagyon sokba kerül, autónként minimum 450 000 dollár (inkább át sem számolom az hány forint), de ezért egy örök érvényű taxi rendszámtábla tulajdonosává válunk.

Ezek után már nem meglepő, hogy itt van Lamborghini taxi is. 

Itt ciki, ha valaki dohányzik, nomeg drága is, egy doboz ára 12 és 20 dollár között (2 760 - 4 600 Ft) mozog.

A legolcsóbb buszjegy 5 dollár (1 150 Ft), úgyhogy jobb nem átváltani...

A legnagyobb megengedett sebesség még autópályán is csak 100 km/h, és érdemes betartani, mert mindenhol mérnek, legtöbb helyen átlag sebességet két szakasz között. Ez azért is érdekes, mert van, hogy két település között a távolság akár 1 000 km.

A Hollandok és a Portugálok is jártak itt az 1600-as években, de ők nem tartották sem szépnek sem gazdaságilag vonzónak ezt a földdarabot, így az angolok "fedezték fel" igazán, akik hely szűke miatt a háború idején büntető telepeket, ún börtönszigetet alakítottak ki, tehát börtöntöltelékekkel népesítették be Ausztráliát. A statisztikák szerint mindenki feljebbvalója úgy került ide, hogy börtönőr volt,  szinte senki sem vállalja, hogy az ő ősei bizony elítéltek voltak.

Az országban 21 millió ember él, de olyan nagy a terület, hogy ötször ennyinek is kényelmesen lenne helye.

Ha jogosítványt akarsz szerezni, csupán egy kresz vizsgát kell tenned, utána beülhetsz egy autóba gyakorolni az éles forgalomban bárkivel, akinek van jogosítványa. Ha már megy a vezetés, akkor azért vizsgát kell tenni.

Minden alkoholt árusító hely előtt kötelező gumírozott járdát kiépíteni (pont olyat, mint otthon az EU szabvány játszótéren van), hogy ha valaki részegen kiesik, meg ne üsse magát. És ez NEM vicc! :)

Ha már alkohol: ha egy szórakozóhelyen rúgsz be, és hazafelé bajba kerülsz, és tudod bizonyítani, hogy hol rúgtál be, akkor nem te, hanem a szórakozóhely lesz a felelős az általad okozott kárért. Ezért minden olyan embernek, aki alkoholt árusító helyen dolgozik, egy tanfolyamon kell részt vennie, majd vizsgát kell tennie, hogy tudja, hogyan bánjon az ittas személyekkel.

Itt olyannyira felvállalják az emberek a másságukat, hogy a meleg-felvonuláson a rendőrök és a politikusok is nyíltan színt vallanak, együtt vonulnak fel az átlagemberrel, és ez senkit nem zavar.

Ha hivatalos másolatra van szükségünk valamiből (pl anyakönyvi kivonat, útlevél, diploma, stb), akkor nem kell csilliárdokért a közjegyzőhöz rohangálni, hanem van egy csomó olyan foglalkozás, akiknek az aláírását a hivatalok elfogadják. Ilyen a rendőr, a tanár, a patikus, és az ügyvéd is. Tehát csak be kell sétálnunk a gyógyszertárba, ott ellenőrzik, hogy tényleg hiteles a másolat, aláírják, lepecsételik, és már kész is.

A lakás eladás sem úgy megy, hogy kitalálsz egy árat, meghirdeted, és várod a jelentkezőket. Megadsz egy dátumot, mikor lehet megnézni a lakást, a vevők jönnek, megnézik, majd ők tesznek ajánlatot, hogy mennyit adnának érte. Ezek után te eldöntheted, hogy ennyiért eladod vagy sem.

A lomtalanítás itt külön móka. Otthon ugye kipakolják a már tényleg használhatatlan holmikat, majd jönnek fura és sokszor ijesztő alakok, akik akár egymás torkának is ugranak egy egy törött, értéktelen kacatért. Itt teljesen kulturáltan megy a dolog. Az emberek kipakolják, ami nekik felesleges (sokszor működő, modern tv, dvd, grill sütő, bicikli, és most csak olyanokat soroltam fel, amit az elmúlt napokban találtunk), sőt néha még kis cetlivel is ellátják, hogy mi sérült vagy mi javítani való van rajta, és mindenki elviszi ami neki kell. Nem hagy maga után mocskot, rendetlenséget, hanem olyan az egész, mint egy kirakodóvásár, és nem ciki nézelődni ezek között a dolgok között! 

Itt óriási divat az önkéntes munka. Mindenki vállal valamiféle munkát ingyen, így a főbb látványosságoknál csak és kizárólag önkénteseket lehet látni, mint teremőr, jegyszedő, stb.

Sok egyéb mellett ez az utolsó is olyan, amit Magyarországon egyáltalán nem tudok - sajnos - elképzelni....

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tothbal.blog.hu/api/trackback/id/tr415033807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása